Nefsî kelam ne demek?
-“Kelâm-ı nefsî”, ses ve harflerin yardımıyla söylenmeyen, fakat sözün ses ve harflerle ifade edilen hakiki manasını içeren, esas itibariyle Cenab-ı Hakk’ın yanında ebediyen var olan, irade ve kudret sıfatları gibi hakiki bir sıfattır.
Söz ve kelam nedir?
Ona göre kavl kelimesinin karşılığı söz, ibare, ifade; kelâm ise bir şeyin açıklandığı söz demektir.
Allah’ın kelamina ne ad verilir?
Yüce Allah iki tür kelime bilir: zat ve sıfatlar. Zât kelimesi, zâtın zâtı ile aynı olan kelime demektir. Aslında, ahadiyet seviyesindeki zâtları, zâtı ile aynıdır. Bu anlamda, hiçbir ruh veya zihin Allah’ı ve O’nun kelimesini kavrayamaz, hiçbir vehim veya düşünce O’nu kavrayamaz.
Fıkıh kelam nedir?
Başlangıçta fıkıh bağlamında incelenen kelam, daha sonra tevhid bilimi olarak adlandırıldı. Fıkıh; pratik (ibadetle ilgili) konulara odaklanırken, teoloji teolojik konulara odaklanır. Hz. Muhammed zamanında, nispeten dar ve eylem odaklı İslam toplumunda büyük dini-felsefi tartışmalar yoktu.
Lafzı kelam ne demek?
İlahi kelimeleri kullara ileten harf ve seslere kelam-ı lafzi denir. Bunlar Allah’ın zatında bulunmadığından ve herhangi bir eşyada yaratıldığından hadis olup mecazi olarak ilahi kelimeler olarak adlandırılır.
Nefs ne demek türkçe?
“Nefis” veya “nefs” (benlik) kelimesi Arapça kökenlidir ve sözlükte ruh, kişinin kendine ait bir şey, zihin, insan bedeni, ceset, kan, yücelik, arzular ve kötü istekler anlamına gelir. Tasavvufta “istemli hareket, duygu ve yaşamsal güç içeren ince, buharlı bir madde” olarak tanımlanır.
Kelamı nefsî işitilebilir mi?
Kelimenin tam anlamıyla konuşmanın duyulabilir olduğu açıktır ve bu konuda bir ihtilaf yoktur. Dahası, manevi konuşmayı kabul etmeyenler, manevi konuşmanın duyulabilir olup olmadığı tartışmasının dışındadır.
Allah’ın ne gibi özellikleri var?
Allah’ın sıfatları iki kısımdır: Aslî ve sübutî. Aslî sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefetün’lil-havadis, kıyam bi-Nefsihi. Subutî sıfatlar: hayat, ilim, semi’, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış.
Kelâm ilminin 3 ana konusu nedir?
Bu tanıma göre Kelam’ın konusu inanç ve amel olarak belirlenmiştir. İnancın üç temel alanı Tanrı, peygamberlik ve ahirettir. Sözün amel alanı ahlakla ilgilidir.
Allah cinsiyeti nedir?
Katolik Kilisesi Katekizmi, Kitap 239, Tanrı’nın “Baba” olarak adlandırıldığını ve insanlığa olan sevgisinin annelik olarak tanımlanabileceğini belirtir. Ancak, nihayetinde Tanrı, insan cinsiyeti kavramlarının ötesine geçer ve “ne erkek ne de dişidir: O Tanrı’dır.”
Allah’ın sesi var mıdır?
Allah’ın işitmesi anında ve sınırsızdır.
Allah’ın evine ne ad verilir?
“Allah’ın Evi” ifadesinin Arapça karşılığı “Beytullah” olup Kabe için kullanılan bir terimdir. “Beyt” ise Kabe anlamına gelir.
Fakih kime denir?
Sözlükte fıkıh, “bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak” anlamına gelirken, bu kökten türeyen fakîh, “bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kişi” anlamına gelir. Fakih teriminin İslami ilimler içindeki anlamı, fıkıh kelimesinin anlamına paralel olarak tarih boyunca değişime uğramıştır.
İslam hukuku kaça ayrılır?
İbadet alanından hukuk dalları ayrı tutulursa, İslam hukuku iki ana dala ayrılır: Muamelat (işlemler) ve Ukubat (yaptırımlar/cezalar).
Asıl ve fer nedir?
Kıyasın dört unsuru vardır: 1- Asıl mesele, hükmü ayet ve hadislerde açıklanan meseledir. 2- Fer’, hükmü asıl meseleye kıyaslanarak belirlenecek olan yeni meseledir. 3- Asıl hüküm, asıl mesele hakkında örneğin farz, haram, mubah gibi konularda verilen hükümdür.
Kelamı nefsî işitilebilir mi?
Kelimenin tam anlamıyla konuşmanın duyulabilir olduğu açıktır ve bu konuda bir ihtilaf yoktur. Dahası, manevi konuşmayı kabul etmeyenler, manevi konuşmanın duyulabilir olup olmadığı tartışmasının dışındadır.
Nefsani ne demek din?
Varlık. Sufi düşüncesi ruhtan bahsettiğinde, tüm kötülük ve günahların kaynağı olan ruhtan bahseder. Sufilere göre, kişinin kendi ruhunu bilmesi, doğanın tüm lanetli ahlaklarından ve ruhun arzularından vazgeçmesi ve bunları İslam’ın emrettiği ve uygun gördüğü güzel ahlakla değiştirmesi anlamına gelir.
Nefs nedir diyanet?
Ruh, iyi ile kötü arasındaki savaş alanıdır. Kişi, kendisiyle savaştığı ve onu pislik ve kötülüklerden arındırdığı ölçüde ruhsal olarak yükselir ve kurtuluşa ulaşır. Arzularına ne kadar köle olursa, o kadar hayal kırıklığına uğrar. Ruhun fethi kişiyi bir sultan yapar, ruhun arzularına teslim olmak ise kişiyi ruhun hizmetkarı ve kölesi yapar.
Kelamda hâdis ne demek?
Hudus, sözlükte “sonradan ortaya çıkan” anlamına gelen bir mastar olup, ilahiyat literatüründe Allah’ın varlığını, bir varlığın, olayın, hatta evrenin tamamının yokluktan varlığa geçişini, yani bu şeylerin bir zamanlar var olmayan şeylerden sonra tekrar varlığa dönüşmesini ispatlayan kozmolojik delillerden biri için kullanılan bir terimdir…