4857 sayılı İş Kanunu 6 maddesi nedir?
Madde 6 – İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işlemle başkasına devredildiği takdirde, devir sırasında işyeri veya işyerinin bir bölümü için mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla birlikte devralana geçer.
4857 İş Kanunu neyi kapsar?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamındadır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…
4857 sayılı İş Kanunu 5 maddesi nedir?
Makale metni: Eşit veya eşdeğer değerde bir iş için cinsiyet temelinde daha düşük bir ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyetine dayalı özel koruma hükümlerinin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı çıkarmaz.
4857 sayılı İş Kanunu 7 maddesi nedir?
MADDE 7 – Belirli süreli iş ilişkisi, özel iş ve işçi bulma kurumu aracılığıyla veya işyeri içinde veya aynı şirketler topluluğuna ait başka bir işyerinde görevlendirilmek suretiyle kurulabilir.
4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?
Madde 10 – (1) Yurt dışında Türkiye için kamu görevi veya hizmeti yürüten ve bu görev dolayısıyla bir suç işleyen kişi, bu fiilden dolayı başka bir ülkede mahkûm edilmiş olsa bile, Türkiye’de tekrar yargılanır.
4857 sayılı İş Kanunu 12 maddesi nedir?
“Madde 12: Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, salt belirli süreli bir iş sözleşmesi olmasından dolayı, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçiden farklı işleme tabi tutulamaz; ancak bu ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkça.
İş Kanunu 4 maddesine göre hangi işlerde ve iş ilişkilerinde İş Kanunu uygulanmaz?
İş Kanunu’nun 4. maddesine göre, “Tarım ve ormancılıkta 50’den az (50 dahil) işçi çalıştıran işyerleri ve işletmeler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz.” Bu nedenle, 50’den fazla (en az 51) işçi çalıştıran tarım ve orman işyerleri de İş Kanunu kapsamına girmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanmaz?
MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Ücret hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişikliklere karşı çıkma hakkı, belirli günlerde izin hakkı.
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmeleri iki şekilde feshedilebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.
4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?
Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.
2024 işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024
4857 sayılı iş kanununa göre işçi nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 2. maddesindeki düzenlemede; çalışan, bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişidir.
6 madde nedir?
Madde 6 – Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini Anayasada gösterilen esaslara göre yetkili organları vasıtasıyla kullanır. Egemenliğin kullanılması hiçbir durumda hiçbir şahsa, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir şahıs veya organ, kökeni Anayasada bulunmayan bir devletin yetkisini kullanamaz.
Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?
Yukarıda belirtildiği gibi, kendisine verilen görevleri yerine getirmemekte ısrar eden bir çalışan haklı nedenle işten çıkarılabilir. Bir çalışan bu şekilde işten çıkarıldığında, fesih haklı nedenledir ve işverenin lehinedir.
Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, işyerlerinden kendi isteğiyle ve geçerli bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, belirlenen süre içerisinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai ve diğer ücret alacakları ödenmez.
Raporlu işçi işten çıkarılabilir mi?
Tatil sırasında işten çıkarma, belirli durumlar haricinde izin verilmez. İşveren, çalışanın hastalık izni sona erdikten sonra işe dönmesine izin vermelidir. Ancak, uzun süreli devamsızlık veya işteki üretkenliğin azalması gibi istisnai durumlarda işten çıkarma yasal olabilir.